Eroul zilei – sparanghelul

Asparagus on the wooden background.

O garnitură universală care se potrivește perfect cu aproape orice fel de mâncare și arată impresionant pe o farfurie. Lăstarii bine pregătiți păstrează toate substanțele utile, care se conțin în cantități mari în sparanghel, chiar și după tratamentul termic.

Locul nașterii sparanghelului este Mesopotamia-numele antic al Orientului Mijlociu. În vremurile vechi, această plantă a fost deosebit de apreciată și s-a răspândit rapid în întreaga lume. Ea a fost iubită atât de regii francezi, cât și de faraonii egipteni. Chiar și atunci, sparanghelul a fost folosit nu numai pentru mâncare, ci și pentru decorarea paturilor de căsătorie. Denumirea are o rădăcină greacă și se traduce ca tulpină sau lăstar.

Sparanghelul este unul dintre legumele cele mai echilibrate din punct de vedere nutrițional, deoarece posedă un conținut minim de grăsimi, sodiu și colesterol, dar conține multe vitamine și minerale, cum ar fi vitaminele A, B, C, E, K, cupru, mangan, fibre dietetice, magneziu, caroten, cumarină, tiamină, acid folic.
Datorită acestei compoziții, sparanghelul încarcă corpul cu energie, ridică starea de spirit și ameliorează simptomele de avitaminoză.

Felurile de mâncare cu orice tip de sparanghel au un gust picant și unic. Gustul sparanghelului nu depinde practic deloc de culoarea sa. Datorită prezenței proteinei vegetale foarte nutritive, sparanghelul se adaugă la salate și supe. Poate fi prăjit, copt, sărat, marinat, la fel se folosește în calitate de garnitură. Multe restaurante se pregătesc din prealabil pentru sezonul de sparanghel tânăr și se străduiesc să-l includă în meniu.

Cea mai ușoară cale este să îl fierbeți în apă sărată și apoi să îl prăjiți în pesmeți ca pe conopidă. De asemenea, este gustos când se gătește în cuptor sau la grătar. Acest tip de sparanghel se servește cu sos. O supă de piure ușoară dietică combinată cu cartofi și nucșoară este o idee minunată pentru un prânz de vară. Multe restaurante propun sparanghel copt cu cașcaval parmezan. Diferitele condimente și mirodenii din care se alcătuiesc sosurile completează perfect gustul rafinat al acestei legume delicate. Se combină bine cu fructe de mare-cu creveți, crabi și scoici. Pentru a face acest lucru, sparanghelul este fiert și servit cu sos de ghimbir și ananas.

INFORMAȚIE UTILĂ

• Timpul de gătire pentru sparanghelul verde este de obicei de 3 până la 8 minute. Sparanghelul alb este gătit puțin mai mult – până la 15 minute.

• Dacă sparanghelul este gătit în mod corespunzător, el poate fi ușor străpuns cu o furculiță și rămâne fraged.

• Pentru a păstra culoarea strălucitoare a sparanghelului verde, imediat după gătire, este necesar să se toarnă apă rece peste el.

Sperăm că rețetele noastre vă vor inspira să preparați feluri de mâncare noi.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

On Key

Related Posts

https://www.high-endrolex.com/25