Feta

Valoarea nutritivă a produselor, 100 gr

Calorii

Proteine

Grăsimi

Carbohidrați

264 kcal

14 g

21 g

4 g

Modul de preparare

Fierbere

Prăjire

Fierbere înăbușită

Coacere

Este un sortiment de telemea grecească(de fapt, vlahă, din Thesalia), fiind, în mod tradițional, fabricată din lapte de oaie cu un adaos de mai puțin de o treime de lapte de capră. Sortimentele actuale de feta sunt, însă, mult mai diversificate, putând fi fabricate din lapte de oaie sau capră, dar mai ales din combinații ale acestora, în cele mai diverse proporții. Prin urmare, gustul și consistența ei pot fi, de asemenea, destul de diferite, în funcție de sortiment, de gradul de maturare și proporția de lapte de oaie și de capră din compoziție. Pentru a fi mai puțin sărată, feta este înmuiată, în prealabil, în lapte.

Așadar, toate aceste varietăți de telemea un gust destul de sărat, ușor astringent, cu o aciditate mai mult sau mai puțin pronunțată de la un sortiment la altul. Utilitatea și valoarea lor nutrițională pentru organism este determinată de faptul că acestea conțin importante cantități de proteine, grăsimi saturate, carbohidrați, zahăr, probiotice, vitamine din grupele B, D, calciu, zinc, mangan, fier, fosfor și sodiu. În plus, spre deosebire de alte sortimente de brânză, feta este mult mai sățioasă și mai bogată în grăsimi saturate și nutrienți, astfel că nu poate fi recomandată pentru un consum sistematic celor care țin cure de slăbire. Cu toate acestea, chiar și atunci când e consumată doar ocazional, feta este o adevărată comoară pentru sănătate și, mai ales, o importantă sursă de riboflavină, întărind sistemul osos și fortificând sistemul imunitar, ajutănd la prevenirea și tratamentul anemiei, a migrenelor și durerilor de cap, a afecțiunilor oculare, sanguine și intestinale etc…

Ușor desalinizată cu ajutorul laptelui, feta poate fi o gustare grozavă, mai ales când este combinată cu pâine și vin roșu. În aceeași stare ușor desalinizată, feta poate fi adaugată și la salate, în principal în salatele mediteraneene și grecești, oferindu-le o aromă aparte. Aceste sortimente de telemea sunt cât se poate de potriite pentru tot soiul de plăcinte cu brânză, dar mai ales atunci când vreți să faceți pizza și nu aveți mozzarella și alte brânzeturi italiene la îndemână. La mesele festive sau pur și simplu îmbelșugate, feta poate fi servită în cele mai diverse combinații cu alte varietăți de brânză, dar mai ales pe post de topping cu carne, pește sau fructe de mare. În plus, feta merge bine cu roșiile, ardeii grași, castraveții, măslinele, strugurii, perele, uleiul de măsline, spanacul, ierburile aromatice, în special rozmarinul și menta. Și, ceea ce e deosebit de important, aceste sortimente de telemea pot fi păstrate în saramură pentru mult timp, aceeași saramură putând fi utilizată pentru păstrarea altor sortimente de brânză brânată.

Rețete cu Feta

https://www.high-endrolex.com/25