Coacăză neagră

Valoarea nutritivă a produselor, 100 gr

Calorii

Proteine

Grăsimi

Carbohidrați

44 kcal

1 g

0.4 g

7 g

Modul de preparare

Fierbere

Prăjire

Fierbere înăbușită

Coacere

5 min

-

-

-

Sunt niște pomușoare comestibile, zemoase și parfumate, de culoare închisă (maro-negru), cu diametrul de până la 1 cm, fiind vorba de fructele unui arbust ce face parte din genul Ribes. Coacăzele negre se mai numesc uneori și pomușoare rusești.

Având un gust acrișor și o compoziție extraordinar de variată, complexă și folositoare, coacăzele negre sunt considerate a fi una dintre cele mai utile pomușoare, conținând o cantitate imensă de vitamina C, precum și concentrații semnificative de vitamine din grupele B, E, P, PP, dar mai ales provitamina A, la care se adaugă rutozidul, antocianii, acizii organici (citric și malic), polifenolii, glucoza, fructoza și alte zaharuri naturale, uleiul volatil gras, carburile terpenice, proteinele, fibrele, flavonoidele (miricetolul, cvercetolul, carnferolul), pectina, tanina, substanțele azotate, sodiul, calciul, potasiul, magneziul, fosforul, fierul și multe altele.

Datorită compoziției lor deosebit de bogate în antioxidanți și elemente bioactive, coacăzele negre au o acțiune tonică generală, dar și una vitaminizantă și remineralizantă asupra întregului organism, întărind semnificativ sistemul imunitar și crescând rezistența la infecții și dezvoltarea celulelor maligne(canceroase). Din acest motiv, ele sunt recomandate în special în cazurile de boli grave, dar și de răceală sau gripă, în stările de surmenaj sau de afecțiuni anemice. În plus, aceste boabe de-a dreptul delicioase ajută inima să funcționeze la parametri normali, îmbunătățesc vederea, facilitează tranzitul intestinal, mențin starea de sănătate a sistemelor muscular, osos și nervos, prevenind astfel degradarea acestora odată cu înaintarea în vârstă, dar mai ales deteriorarea funcțiilor cognitive ale creierului.

Coacăzele negre sunt delicioase chiar și atunci când le consumăm separat, în stare proaspătă, beneficiind astfel de toată utilitatea compoziției lor pentru organism. Aceste boabe tonifiante pot fi, de asemenea, adaugate în terciurile de cereale sau în brânză de vaci, în iaurturi sau în înghețată. Puteți, de asemenea, să măcinați coacăzele împreună cu zahăr sau să preparați din ele marmeladă în doar cinci minute, la fel cum puteți prepara din ele gem, sirop, smoothie, marshmallow, jeleu, suc, compot sau orice altă băutură din fructe. Unii gospodari fac din coacăze negre vinuri, lichioruri, sau rachiuri aromatizate, iar gospodinele le utilizează, de regulă, pe post de umplutură excelentă pentru plăcinte, clătite, prăjituri sau deserturi. Coacăzele negre se pun, de asemenea, și în aluatul pentru coacerea unor produse de patiserie.

Frunzele de coacăz negru sunt utilizate pentru conservare sau pentru prepararea ceaiului din ele, acestea fiind utilizate, de obicei, ca diuretice, dar și în cazul unor afecțiuni cardiace, reumatism sau gută. Pentru iarnă, coacăzele negre negre pot fi înghețate.Greutatea medie a unei boabe de coacăz negru este de 2-3 grame.

Rețete cu Coacăză neagră