Cireșe

Valoarea nutritivă a produselor, 100 gr

Calorii

Proteine

Grăsimi

Carbohidrați

52 kcal

1 g

0.4 g

11 g

Modul de preparare

Fierbere

Prăjire

Fierbere înăbușită

Coacere

20 min

-

-

-

Sunt niște fructe cărnoase și suculente, acoperite cu o coajă subțire și netedă, forma acestora putând fi rotundă sau oarecum asemănătoare cu o inimă. Având un sâmbure în interior și o culoare galbenă, roz, roșie sau chiar de un roșu foarte închis, aproape negru, cireșele sunt rudele cele mai apropiate ale vișinelor, cu precizarea că gustul acestora este semnificativ mai dulce și mai puțin acrișor, iar aroma, mai puțin pregnantă și tonifiantă.

Fiind aproape la fel de folositoare pentru organism ca și vișinele, cireșele conțin melatonină, quercetină, antociani și alți antioxidanți și acizi organici de mare utilitate pentru sănătatea organismului. La acestea se mai adaugă fructoza, pectinele și bio-flavonoizii, vitaminele din grupele B1, B2, A, C, E, PP, precum și mineralele de potasiu, calciu, fier, fosfor, magneziu, sodiu, iod.

Cu o asemenea compoziție, cireșele sunt aur curat pentru sănătatea organismului, având, în primul rând,
un merit cu totul aparte în prevenirea cancerului și a bolilor cardiovasculare. La fel ca și vișinele, cireșele au un rol important în curățarea vaselor de sânge și reglarea tensiunii arteriale, eliminarea tulburărilor de somn și ritm biologic, încetinirea procesului de îmbătrânire, ameliorarea durerilor articulare, sporirea acuității vizuale, combaterea obezității etc., etc..

Cireșele se numără printre cele cele mai delicioase fructe de grădină, fiind consumate, de regulă, în stare proaspătă. Acestea se mai adaugă în salate, supe dulci, produse de patiserie, deserturi, creme, sosuri pentru diferite bucate. În plus, din cireșe se mai pot face sucuri, compoturi, siropuri, dulcețuri și conserve pentru iarnă, dar și vinuri și rachiuri mai de soi.

Cireșele pot fi uscate, îngheţate sau murate, păstrându-și în cea mai mare parte proprietățile nutriționale și organoleptice. Cireșele murate pot fi servite și ca garnitură pentru bucatele din carne și pește. Ca element de decor, cireșele pot fi folosite mai ales pentru împodobirea cocktailurilor. O cireașă cântărește aproximativ 5 grame.

Rețete cu Cireșe