Afine albastre

Valoarea nutritivă a produselor, 100 gr

Calorii

Proteine

Grăsimi

Carbohidrați

39 kcal

1 g

0.5 g

7 g

Modul de preparare

Fierbere

Prăjire

Fierbere înăbușită

Coacere

20 min

-

-

-

Deși sunt semnificativ mai mari, afinele albastre se aseamănă mult cu afinele negre, având, spre deosebire de acestea din urmă, o culoare mai deschisă și o depunere albicioasă pe toată suprafața lor. De remarcat că există specii sălbatice și cultivate de afine albastre.
Afinele albastre sunt considerate a fi un produs dietetic de cea mai mare valoare nutrițională, acestea conținând o mulțime de vitamine (A, B1, K,C, PP, caroten), diverși antioxidanți și flavonoizi, acizi organici și aminoacizi, antibiotice naturale, pectină, magneziu, calciu, natriu, fosfor, fier, cupru.

Elementele enumerate mai sus au capacitatea de a întări sistemul imunitar, de a reduce semnificativ nivelul colesterolului din sânge, de a preveni ateroscleroza și hipertensiunea și de a normaliza circulația sângelui. Consumate cu regularitate, afinele albastre ajută, de asemenea, și la restabilirea vederii, ba chiar și la normalizarea funcționării inimii și a glandelor de secreție internă. În plus, aceste fructe de pădure normalizează metabolismul, fiind deosebit de utile pentru tulburări ale activității tractului gastro-intestinal și sistemului genito-urinar, precum și pentru ficat, splină și pancreas, pentru tratamentul varicelor și afecțiunilor articulare, dar și pentru prevenirea infecțiilor de orice fel, a inflamațiilor și a tumorilor canceroase, pomușoarele respective fiind, înainte de toate, un excelent antioxidant natural. Pentru diabetici, afinele albastre sunt, de asemenea, foarte benefice, sporind efectul medicamentelor care scad nivelul glicemiei. Și unde mai pui, că aceste pomușoare încetinesc îmbătrânirea celulelor nervoase și elimină radionuclizii.

Pentru a păstra intactă întreaga concentrație de vitamine și elemente bioactive, afinele albastre se recomandă a fi consumate mai ales în stare proaspătă. Cum însă posibilitățile de păstrare în stare proaspătă sunt destul de limitate, trebuie avut în vedere că aceste fructe de pădure sunt mai dulci decât afinele obișnuite, pretându-se de minune pentru prepararea dulcețurilor, marmeladelor, gemurilor, jeleurilor, siropurilor, compoturilor, sucurilor și altor băuturi din fructe, nemaivorbind de vinurile și lichiorurile de casă, de umpluturile pentru plăcinte și alte produse de patiserie.

Pentru iarnă, afinele albastre mai pot fi păstrate și înghețate, însă pentru aceasta e nevoie de lăzi frigorifice suficient de încăpătoare .

Rețete cu Afine albastre