Alimentația sănătoasă pentru copii

Children sitting at cafeteria table while eating lunch

Nutriția copiilor este unul dintre subiectele cele mai discutate și relevante pentru părinți.

Ce este considerat o nutriție adecvată?
Principiile principale ale nutriției sănătoase și adecvate:

1. Acesta este alimentul care furnizează organismului toate substanțele necesare și conține: proteine, grăsimi, carbohidrați, vitamine, minerale și fibre.

2. Nutriție echilibrată, care implică un conținut ridicat de vitamine și oligoelemente, care va ajuta organismul să crească, să se dezvolte și să rămână sănătos.

3. Moderarea este corespondența conținutului caloric al alimentelor cu cât cheltuiește copilul și cât de activ se mișcă. Copilul ar trebui să obțină satietate și să satisfacă senzația de foame, dar să nu mănânce prea mult.

4. Regimul nutriției este necesar de urmat încă din primii ani de viață. Pauza dintre mese ar trebui să fie de aproximativ 3 ore. Este important să vă străduiți să mâncați în același timp.

5. Varietatea – un școlar într-o zi trebuie să consume produse din diferite grupe de alimente-proteine, carbohidrați, produse lactate, grăsimi, fructe și legume.

Alimentația sănătoasă pentru copii. Meniu

Meniul săptămânal al unui copil de grădiniță sau al unui elev de școală ar trebui să includă: în fiecare zi – legume, fructe, cereale și lapte; de 1-2 ori pe săptămână – pește; 1 dată pe săptămână – carne roșie (carne de vită); de 1-2 ori pe săptămână – leguminoase; de 2-3 ori – ouă; de 2-3 ori – brânză de vaci și cașcaval; carne albă.

Exemplu de meniu zilnic pentru un școlar
1. Micul dejun este masa principală și obligatorie, care ar trebui să ofere unui tânăr o rezervă de energie pentru câteva ore.
Micul dejun poate include:

· terci (cu unt sau lapte), paste, cartofi piure;

· ouă, brânză;

· carne sau pește;

· cacao, ceai, suc natural, compot sau cafea cu lapte.

2. Micul dejun numărul 2. Dacă la școală sau la grădiniță copiii sunt bine hrăniți la ospătărie și dumneavoastră sunteți încrezători în calitatea produselor, atunci nu este nevoie să pregătiți nici o gustare.

La școală în calitate de gustare copiilor li se poate da de acasă:
· fructe ( mere, banane, pere sau alte fructe care sunt convenabile pentru a mânca fără a se murdări);
· tartine cu cașcaval sau file de pui fiert;;
· biscuiți, caserole sau chifle, de preferință de casă;
· nuci sau fructe uscate;
· băutură (compot, suc, iaurt de băut, apă fără gaz, mors).
Produsele lactate fermentate, dulciurile și fructele trebuie consumate separat. La fel copiii numaidecât trebuie să bea apă.


3. Prânzul este masa principală, în timpul căreia este important ca copilul să primească felul întâi de mâncare, felul doi și desertul.

1. Felul întâi de mâncare este totdeauna lichid și fierbinte: porții nu prea mari de supă pe bază de carne, pește sau legume, borș, soleancă sau ciorbă.

2. Felul doi de mâncare reprezintă o garnitură(terci, paste, cartofi) cu adaos de carne fiartă sau înăbușită sau pește, cotlete, legume fierte sau proaspete.
3. Desertul este o dulceață cu un conținut moderat de zahăr.

Este important să explicați copilului că nici o tartină nu este la fel de utilă ca o farfurie de supă fierbinte.


4. Gustarea de după-amiază. Între prânz și cină, este recomandabil să faceți o mică gustare, dar cea mai mare cantitate de alimente trebuie consumată dimineața, în timpul micului dejun și prânzului.


5. Cina trebuie să fie ușoară, de preferință, să includă și un fel de mâncare fierbinte. Este recomandabil să luați cina cu cel puțin 2 ore înainte de culcare.
Ce să-i propunem copilului la cină:
* ouă prăjite sau omletă;mletă;
* brânză de vaci;
* legume înăbușite sau pește;
* carne fiartă;
* salată de legume;
* hrișcă, orez sau fulgi de ovăz;
* leguminoase cu legume proaspete etc.


Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

On Key

Related Posts

https://www.high-endrolex.com/25