Agrișe

Valoarea nutritivă a produselor, 100 gr

Calorii

Proteine

Grăsimi

Carbohidrați

45 kcal

0.7 g

0.2 g

7 g

Modul de preparare

Fierbere

Prăjire

Fierbere înăbușită

Coacere

9 o

-

-

-

Sunt fructele unui arbust care crește mai ales în zonele deluroase, fiind, totodată, una dintre cele mai populare culturi de fructe de padure în grădinile horticultorilor amatori. Fructul propriu-zis(agrișa) are o formă rotundă sau ovoidală, iar culoarea sa poate varia de la verde la roșu-închis. Gustul acestor fructe de cea mai mare utilitate pentru organism este dulce- acrișor.

Consumate mai ales când sunt suficient de coapte, agrișele sunt un produs dietetic cu certe proprietăți terapeutice și antibacteriene, protejându-ne și ajuntându-ne să scăpăm de kilogramele în plus, bolile cardiovasculare, diabet și de mai multe feluri de cancer. Pe lângă antioxidanți, pectine, enzime și alte elemente bioactive, acestea conțin o mulțime de zaharuri și acizi foarte folositori (citric, tartric, malic), vitamine din grupele B, A, C, E, PP și minerale precum potasiul, fierul, fosforul, iodul, sodiul, cuprul, zincul etc.

Agrișele sunt deosebit de utile mai ales când sunt mâncate în stare proaspătă, pectinele conținute în special în coaja acestora ajutând la eliminarea din organism a metalelor grele, toxinelor și rezidurilor activității vitale. Aceste pomușoare normalizează și funcționarea sistemului digestiv și excretor, dar mai ales a tractului gastro-intestinal, fiind un agent diuretic și coleretic de cea mai mare eficiență.

Dulcețurile, gemurile, jeleurile, siropurile, vinurile pot fi, de asemenea, făcute din agrișe, la fel și umpluturile pentru copturi, aceste pomușoare putând fi utilizate și în calitate de condiment pentru cele mai diferite feluri de mâncare sau adăugate la salate, okroshka rusească, sosuri, marinate, sau atunci când vreți să conservați castraveți, roșii, ardei.

Agrișele pot fi congelate fără probleme, păstrându-și intacte proprietățile terapeutice și beneficiile pentru organism, dar trebuie avut în vedere că acestea nu se potrivesc prea bine cu produsele lactate, cu excepția iaurturilor, kefirului și laptelui acru.

Rețete cu Agrișe

https://www.high-endrolex.com/25